Vier ervaringsdeskundigen betrokken bij Autisme Netwerk Noord, schreven een advies over psycho-educatie. Wat zijn hun ervaringen en welke verbeteringen zien zij? Op donderdag 19 juni bespreken we het met elkaar.
Hoe gaat het eigenlijk met de psycho-educatie bij de organisaties van Autisme Netwerk Noord? En hoe gaat het bij de organisaties die niet formeel psycho-educatie geven, maar die iemand wel begeleiden bij ‘leren leven met autisme’? Wordt er nagedacht over vorm, moment, maatwerk en samenwerking met ervaringsdeskundigen? We vroegen het jullie in een enquête. Vanuit ATN vertelt Joost van der Linde over zijn werk bij ATN.
Ook landelijk heeft dit onderwerp de aandacht. Het NIPA bracht recent een nieuwe module uit voor psycho-educatie: Zelfinzicht bij autisme. Met auteur Thijs van der Rol spreken we over de aanleiding voor deze nieuwe module en het belang van het betrekken van ervaringskennis.
Onze gespreksleider deze middag is Hanneke Kappen!

Thijs van der Rol is auteur van de NIPA module ‘’Zelfinzicht bij autisme’’. Dit is de in 2025 verschenen opvolger van de psycho-educatie die voorheen door het Leo Kannerhuis en aangesloten ggz-organisaties werd gebruikt.
Thijs werkte bij de Parnassia Groep als coördinerend ervaringswerker, autisme-ambassadeur, lid van de specialismegroep autisme en zat hij in de ervaringsdeskundige staf. Eerder was hij co-auteur van de NIPA-publicaties ‘Handreiking Zelfmanagement’ en ‘Zoektocht naar jezelf: beleidsaanbevelingen voor de ggz’. Daarin deed hij de, door hem zowel persoonlijk als professioneel, diep doorleefde oproep tot een écht andere psycho-educatie bij autisme. Als projectleider van een multidisciplinair projectteam mocht hij deze vervolgens bij het NIPA gaan schrijven. Tegenwoordig werkt Thijs met zijn stichting ‘Ervaringskenners’ als sociaal ondernemer aan diverse projecten op het gebied van ervaringsdeskundigheid en inclusie.

Joost van der Linde is Gezondheidszorgpsycholoog bij het Autisme Team Noord-Nederland (ATN) te Groningen. Het ATN is een TOPGGZ afdeling van Jonx en Lentis, en biedt hoogspecialistische Geestelijks Gezondheidszorg aan mensen met een autismespectrumstoornis. Joost geeft doorlopend met collega’s de psycho-educatiegroepen bij het ATN en is betrokken bij het onderzoek van K. Greaves-Lord en E. Huberts naar een nieuwe vorm van psycho-educatie. Op deze dag licht hij toe hoe de psycho-educatiegroepen bij het ATN nu verlopen, en blikt hij vooruit op de kansen en uitdagingen die hij ziet voor een effectievere psycho-educatie voor mensen met ASS, gebaseerd op de wetenschappelijke literatuur en ervaringen uit de klinische praktijk.

Anton Becker werkt als ervaringsdeskundige binnen de polikliniek Ontwikkelingsstoornissen bij GGZ Friesland. Hij werkt voornamelijk met (jong)volwassenen met een autismespectrumstoornis. Hij is betrokken bij de psycho-educatie en loopt daarin samen op met cliënten. Ook werkt Anton als onderzoeksassistent bij Lentis. In deze rol is hij procesbegeleider en vertrouwenspersoon voor de onderzoeksgroep. Verder is Anton bestuurslid van Stichting CASS18+.
Samen met drie andere ervaringsdeskundigen schreef hij een adviesnotie over psycho-educatie. Anton doet op 19 juni het woord, maar ook Annemiek en Frederik zijn erbij. Wij stellen hen hier aan je voor:
Annemiek Koster schoof in 2016 als ervaringsdeskundige vanaf de start aan bij het vroegere Autisme en Expertisenetwerk Drenthe. Daarnaast is zij sinds haar diagnose ‘asperger’ actief als vrijwilliger bij de NVA. Met haar achtergrond als psycholoog/onderzoeker streeft zij ernaar om een ‘brug’ te slaan tussen het zelf ervaren van autisme en het beschouwen ervan. Zie verder haar linkedinpagina ‘Mikkiko uit Drenthe’ www.linkedin.com/in/mikkikodrenthe
Frederik Boven geeft als ZZP’er levenscoaching aan studenten met autisme aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is oprichter en voorzitter van Stichting Autisme Digitaal. Hij is opgeleid tot historisch psycholoog en volgt nu een PhD Politieke filosofie. Hij is lid van de stuurgroep van Autisme Netwerk Noord.
Locatie:

Kennis- en Congrescentrum Biosintrum
Ecomunitypark 5, Oosterwolde
Contact | Biosintrum
Centraal in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland
foto: Egbert de Boer, website Biosintrum